Vrijwilligers

De rol van de vrijwilligers is cruciaal. Zij vormen een belangrijke pijler van Hospice Zuider-Amstel (HZA).
In hun werk staat het welbevinden van de bewoners centraal. Zij zorgen ervoor dat er zoveel mogelijk aan de individuele wensen van bewoners tegemoet gekomen wordt. Voorop staat een gevoel van ’thuis’ creëren, met liefdevolle aandacht en gedegen kennis te werk gaan en tevens het huishouden draaiende houden.
De vrijwilligers werken onder de  eindverantwoordelijkheid van de coördinatoren van HZA die tevens vraagbaak zijn.
Behalve vrijwilligers, ter ondersteuning van de bewoners, zijn er ook altijd vrijwilligers voor andere zaken zoals:

* Tuinonderhoud
* Diverse klusjes
* Boodschappen

Hoe word ik vrijwilliger?

Vrijwilliger kan iedereen worden die empathie heeft met terminaal zieke mensen en bereid is om een aantal uren per week aan dit werk te besteden. Er is geen specifieke vooropleiding nodig, alleen een warm hart. De basisopleiding, die voor een vrijwilliger in de terminale zorg nodig is, wordt u door onze coördinatoren en artsen gegeven. 
U kunt zich via het website-formulier aanmelden, per mail via info@hospice-zuideramstel.nl of telefonisch via 020-2335630.
Wij nemen n.a.v. de aanmelding zo spoedig mogelijk contact met u op voor een intakegesprek. Het aanleveren van een VOG is een verplichting die we na de kennismaking gaan regelen.

Taken van een vrijwilliger

Vrijwilliger zijn bij terminale bewoners vergt inlevingsvermogen en flexibiliteit. Meebewegen en aanvoelen wat nodig is, zijn echt waardevolle kwaliteiten die van belang zijn. Er gewoon zijn voor de bewoners, in de breedste zin van het woord, is de belangrijkste taak. Dit kan tot uiting komen op diverse manieren. Denk bijvoorbeeld aan iets te eten maken, een gesprek voeren, soms naar of uit bed helpen en soms de verpleging assisteren met lichamelijke verzorging. Het ontvangen van het bezoek van de bewoner en deze voorzien van koffie of thee, zoals u thuis zelf ook gasten ontvangt. Soms gewoon een hand vasthouden of troosten. Vooral luisteren naar de behoeften van de bewoner en diens naasten.
Het woord ‘soms’ komt vaak voor, omdat een hospice een geheel eigen leefomgeving is, nooit voorspelbaar en dus heel afwisselend.

Cursussen

Een vrijwilliger krijgt een basiscursus van een aantal dagdelen. Deze cursus wordt door de coördinatoren en artsen gegeven. Tevens loopt u met ervaren vrijwilligers een aantal diensten mee als onderdeel van uw inwerktraject. Er worden voortdurend nascholingen gegeven zoals praktische lessen over tillen/verplaatsen en zorg na overlijden. Onze verpleegkundigen en coördinatoren zijn uiteraard ook altijd bereid om al uw vragen te beantwoorden.

Vergoedingen

Het woord vrijwilliger zegt het al. Het betreft hier onbetaalde werkzaamheden. De reiskosten die u als vrijwilliger maakt kunnen echter wel vergoed worden.


Neem contact met ons op

Adres

Theresiastraat 12, 1191 JT Ouderkerk aan de Amstel

Telefoon

020 - 2335630

Email

info@hospice-zuideramstel.nl