Aangenaam kennis te maken

We willen je graag kennis laten maken met de mensen achter het hospice! Deze keer is de beurt aan Marco Cupédo, voorzitter van het bestuur van Hospice Zuider-Amstel.

Wat houdt jouw rol als voorzitter van het bestuur van het hospice in?

Momenteel is mijn rol als voorzitter het leiden van de bestuursvergaderingen en het mede-vertegenwoordigen van het bestuur bij externe partners. Aangezien we nog in de oprichtingsfase zitten is de rol momenteel anders dan wanneer we eenmaal operationeel zijn, waarbij de voorzitter dan meer een functie krijgt om het bestuur te vertegenwoordigen richting het dagelijkse management van het hospice. Het bestuur in zijn geheel draagt zorg voor een gezonde organisatie en het faciliteren van het werk voor de coördinatoren en vrijwilligers. Op dit moment verdelen we de zaken zoveel mogelijk naar de deskundigheid van de bestuursleden. We doen dit met een heel fijn en gedreven team en proberen met zijn allen het hospice zo goed mogelijk neer te zetten en zorg te dragen voor een financieel gezond hospice.

Had je al eerder ervaring met een hospice?

Dit is de eerste keer dat ik met de werkzaamheden van een hospice in aanraking kom. Ik heb wel uitgebreide ervaring in de zorgsector. In de voorbereiding van dit hospice heb ik de laatste jaren veel hospices bezocht om te leren van hun ervaringen op divers gebied, zoals de organisatiestructuur, de financiën, de huisvesting etc.

Wat doe je naast het hospice?

Mijn professionele achtergrond is dat ik afgestudeerd ben als fysio- en manueeltherapeut. Ik heb in diverse instellingen gewerkt zoals bejaardentehuizen, revalidatiecentra en ziekenhuizen. Uiteindelijk heb ik mijn eigen praktijk opgezet als zelfstandig fysiotherapeut in een gezondheidscentrum in Amsterdam. Lange tijd heeft mijn gezin op de eerste plaats gestaan. Nu zit ik in een fase waarin mijn kinderen wat groter en zelfstandiger zijn en dat geeft me ruimte om me op nieuwe dingen te oriënteren en met andere zaken bezig te zijn, zoals het hospice.

Waar ben je trots op?

Het meest trots ben ik op mijn gezin!

“Ik wil iedereen meegeven dat een hospice niet een ‘tehuis’ is waar mensen op korte termijn gaan overlijden. Het is eerder een thuis waar mensen nog zo goed mogelijk hun laatste fase kunnen leven, op een manier die het beste bij hun past.’

Wat is je droom voor het hospice?

Dat in Ouderkerk over tientallen jaren nog steeds een hospice staat waar je als gemeenschap trots op mag zijn.

Wat betekent het hospice voor jou?

Voor mij persoonlijk vind ik dat het een fantastisch initiatief is waarbij we met een heel fijn en super gemotiveerd bestuur samenwerken aan een prachtig project.

Mijn boodschap voor mensen die niet goed weten wat een hospice is.

Als je niet goed weet wat het is, schroom niet en bel ons gerust, dan kunnen we je over alles informeren. We maken na de opening graag een afspraak om eens een kijkje te komen nemen. 

Wat moet iedereen in Ouderkerk weten?

Uiteraard dat we de deuren van ons hospice in het voorjaar zullen openen en dat iedereen welkom is om een kijkje te komen nemen. Bevalt het je en wil je meehelpen? Dat kan! Meld je dan aan als vrijwilliger. Dit kan op allerlei manieren: in een verzorgende rol, als klusjesman/vrouw, kok, etc.

Wat betekent Ouderkerk aan de Amstel voor jou?

Veel. Ik woon sinds ongeveer 35 jaar in Ouderkerk. Velen zullen me kennen van het verenigingsleven waar ik me actief voor inzet. Ik voel me dan ook zeer betrokken bij Ouderkerk en woon hier graag.

Wat weet bijna niemand van mij?

Dat wil ik graag zo laten J.

Heb je nog een levensles voor ons? 

Lastige vraag. Wat betreft het hospice: Leef je leven! Ik wil iedereen meegeven dat een hospice niet een ‘tehuis’ is waar mensen op korte termijn gaan overlijden. Het is eerder een thuis waar mensen nog zo goed mogelijk hun laatste fase kunnen leven, op een manier die het beste bij hun past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *