Meet Marita!

We willen je graag kennis laten maken met de mensen achter Hospice Zuider-Amstel. Deze keer geven we het woord aan bestuurslid Marita Meulmeester. Wil je meer over haar en haar motivatie weten? Lees dan snel verder!

Marita Meulmeester - algemeen bestuurslid Hospice Zuider-Amstel

Wat houdt jouw rol als bestuurslid van het hospice in?

Marita: Algemeen bestuurslid. Mijn eerste klus was samen met Lucie en Coos de contacten leggen voor wijkverpleging die we inhuren bij Hospice Zuider-Amstel. We hebben gekozen voor Zonnehuis Wijkverpleging. Zij leveren een team vaste verpleegkundigen. Met Marcel werk ik aan een handboek voor de vrijwilligers. Wij hebben hiervoor veel informatie gekregen van Hospice Veerhuis in Amsterdam. Ik mocht ook meedoen aan de intakegesprekken met vrijwilligers. Mijn achtergrond en belangstelling liggen op het vlak van management, organisatie en kwaliteitsbeleid. 

Wat is je ervaring met een hospice en zorg in het algemeen?

Marita: Na mijn studie bestuurskunde ben ik in de zorg gaan werken. Daarbij heb ik bij verschillende organisaties gewerkt in de zorg en het sociale domein. De samenwerking tussen organisaties en denken vanuit het perspectief van de ‘klant’ (patiënt/bewoner/gast) is mijn drijfveer. Ook ben ik auditor en bewaak ik het kwaliteitsbeleid in hospices. Hierdoor ben ik in contact gekomen met het werkveld palliatieve zorg. 

Als je niet met het hospice bezig bent, wat doe je dan?

Marita: Vanuit mijn onderneming doe ik adviesklussen in de zorg. Ik ben toezichthouder bij een woonzorgcentrum. Daarnaast ben ik voorzitter van de Epilepsievereniging Nederland. En verder houd ik van wandelen, racefietsen, koken, lezen. Mijn schilder en zwemclubjes staan in verband met Covid19 nu on hold.  

Noem iets waarvan je denkt: ‘Ik kan niet geloven dat ik dat ooit gedaan heb.’

Marita: Ik studeerde in Enschede en werkte in Den Haag. Mijn ouders woonden in Zuid Limburg. Toen ben ik in het midden gaan wonen. Ik kende Utrecht niet en ik had er ook geen vrienden. Ik was op Koninginnedag verliefd geworden op de stad en toen ben ik er gaan wonen. Ik kan inderdaad niet geloven dat ik dat deed, en ik woon nog steeds in Utrecht. 

Wat is een belangrijk thema in je leven? 

Marita: Voor mij is een belangrijk thema om bij mezelf te blijven. Ik kan nogal snel enthousiast worden en ik heb een brede belangstelling. Dat is positief. Soms kan het er toe leiden dat ik me in situaties bevindt die niet zo goed bij me passen. 

Wat is je droom voor Hospice Zuider-Amstel?

Marita: Allereerst hoop ik op een mooie samenwerking tussen iedereen die zich inzet voor het hospice. Ik hoop dat we met z’n allen een mooie laatste fase voor onze bewoners kunnen realiseren. Dat het een liefdevolle plek wordt. 

Mijn boodschap voor mensen die niet goed weten wat een hospice is

Marita: Kom eens kijken! Vaak denken mensen dat het eng is. Uiteraard is het een plek waar mensen overlijden. Maar meer dan dat is het een plek met aandacht, rust, ruimte, tijd, zingeving van het leven.  Bewoners en familie hoeven niet met de zorg en geregel bezig te zijn, zij worden ontlast. Dat verhoogt de kwaliteit van het laatste stuk van het leven. 

Heb je een levensmotto voor iedereen?

Marita: “Wie bezig blijft wil 100 worden” (H. Garcia) 

Wat zijn je favoriete film, boek en muziek?

Marita: Film: The Hateful Eight is een Amerikaanse westernfilm uit 2015. Het is de negende film die geschreven en geregisseerd is door Quentin Tarantino. Lekker ruig, allemaal gekke mensen en een prachtig landschap. Genieten! Boek: Bambi. Het eerste boek dat ik met tranen in mijn ogen heb gelezen. Muziek: Elbow. Uit Manchester. Prachtige rock. De teksten zijn juweeltjes. En de stem van  Guy Garvey herken je uit duizenden en laat je smelten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *